Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Από το βιβλίο του Χρήστου Δημητρόπουλου "ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΧΛΙΑΣ"


"Σε μια άγονη πλαγιά ενός όμορφου Γορτυνιακού τοπίου, φα­ντάζει σαν αετοφωλιά το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Βάχλιας.
Είναι τόπος ιστορικός και σύμβολο ιερής αναφοράς στη μνήμη της Αγίας Παρασκευής, για όλους τους κατοίκους της περιοχής. Στη μνήμη της (26 Ιουλίου) ή συνάντηση των πιστών των γύρω χωριών αποτελούσε και αποτελεί θρησκευτικό και κοινωνικό γεγονός. Στον περίγυρο της Μονής και ιδιαίτερα στην πλατεία «πανηγυρίστρα», που την περικλείουν αιωνόβιες πουρνάρες, έχουν πραγματοποιηθεί χοροί και έχουν ακουστεί τραγούδια υπό τους ήχους των κλαρίνων και λοιπών μουσικών οργάνων, που αποτελούν ανεξίτηλες αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων.
Η Μονή αποτελεί και σύμβολο εθνικής σημασίας, αφού στον χώρο αυτό έχουν συναντηθεί και συσκεφθεί οι Επαναστάτες Οπλαρχηγοί, πού μας χάρισαν την Εθνική μας Παλιγγενεσία. Αλλά και κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και κυρίως στην πε­ρίοδο της Κατοχής, το μοναστήρι έγινε τόπος εθνικής αντίστα­σης (1941-1945). Κλιμάκιο Άγγλων αξιωματικών των μυστικών υπηρεσιών είχε εγκατασταθεί στη Μονή και είχε επαφή με το Ελληνικό Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής.
Την ιστορική διαδρομή του παλαίφατου αυτού θρησκευτικού μνημείου της Ιεράς Μονής, ξαναζωντανεύει με πιστότητα, ακρί­βεια και εύγλωττη ενάργεια ό δραστήριος και αφιερωμένος στα κοινά Χρήστος Δ. Δημητρόπουλος, τιμώντας έτσι τη γενέτειρα του Βάχλια.
Το βιβλίο αυτό είναι μοναδικό στο είδος του και θα αποτε­λέσει πηγή μνήμης για τους μεταγενέστερους."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου