Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Έφυγε απ΄τη ζωή η Θεώνη Βαχλιώτη

22/01/2011

Εφυγε η Θεώνη Βαχλιώτη - Ολντριτζ





Του ΙΑΣΟΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ



Πόσοι είναι οι Έλληνες με πραγματικά μεγάλη διεθνή καριέρα; Σίγουρα όχι πολλοί, αλλά μία από αυτούς ήταν αναμφισβήτητα η Θεώνη Βαχλιώτη Όλντριτζ. Μέλος της οικογένειας Βαχλιώτη και πρώτη εξαδέλφη της Ντένης Βαχλιώτη, που ήταν υποψήφια δύο φορές για Όσκαρ -για το «Ποτέ την Κυριακή» και τη«Φαίδρα»- η Θεώνη έφυγε νωρίς για την Αμερική, όπου μετά από σπουδές στην Αθήνα, στην Αμερικάνικη Σχολή, σπούδασε στο Goodman Memorial Theatre στο Σικάγο - είχε γεννηθεί σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στις 22 Αυγούστου του 1932 στη Θεσσαλονίκη. Ασχολήθηκε από μικρή με τα κοστούμια και το θέατρο, ήδη από το 1950 και ήδη στα χρόνια του ’60 είχε καθιερωθεί στο Μπρόντγουεϊ και στο Χόλιγουντ με τις εξαιρετικές δουλειές της. Παντρεμένη με τον Αμερικανό ηθοποιό Τομ Όλντριτζ -απ’ όπου και το δεύτερο επίθετό της- έφτασε στο ζενίθ της καριέρας της το 1974, όταν με την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ Ενδυματολογίας το κέρδισε κιόλας, με τη μοναδική δουλειά, εποχής του ’30, στον «Υπέροχο Γκάτσμπι» όπου πραγματικά έκανε μόδα ξανά τα ρούχα του ’30.
Στη συνέχεια, κατακτώντας το ένα βραβείο μετά το άλλο -αμέτρητα πραγματικά τα βραβεία που έχει κατακτήσει και όλα πολύ σημαντικά, όπως βραβείο Μπάφτα, το New York City Liberty Medal, το Costume Guild Career Achievement Award και το Irene Sharaff Lifetime Achievement Award για το εκτενές της έργο στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης- κέρδισε και τρία Τόνι Ενδυματολογίας -το Όσκαρ του αμερικάνικου θεάτρου- για την «Άνι» το 1977, για το «Barnum» το 1980 και για το «Κλουβί με τις τρελές» το 1984.
Η δουλειά της, ειδικά στο τελευταίο, έγραψε ιστορία και πολλοί ισχυρίστηκαν πως αν είχε τόση επιτυχία το μέτριο κατά τα άλλα αυτό έργο, είχε να κάνει κυρίως με το τραγούδι «I am what I am» και τα κοστούμια της Θεώνης Βαχλιώτη Όλντριτζ, ενώ η δουλειά της στην «Άνι» θεωρήθηκε τόσο κλασική, που όλα τα επόμενα ανεβάσματα του μιούζικαλ ακολούθησαν τις δικές της ενδυματολογικές προτάσεις και η ίδια υπέγραψε και τα κοστούμια της ταινίας «Άνι» το 1982. Συν όλα τα άλλα θεατρικά -πάνω από 150 σκηνικές παραγωγές, δεκάδες μπαλέτα καταγράφονται στο ενεργητικό της- η Θεώνη Βαχλιώτη δούλεψε και σε πολλές ταινίες κι εδώ θα αναφέρουμε μόνο τις πιο γνωστές στην Ελλάδα, όπως «Το δίκτυο» το 1976, «Τα μάτια της Λώρα Μαρς» το 1978, «Thw Champ» το 1979, «The rose» το 1979, «Πλούσιες και διάσημες» το 1981, «Γκοστμπάστερς» το 1984, «Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού» το 1987, «Adams Family Values» το 1993, «Ο καθρέφτης είχε δύο πρόσωπα» το 1996 κ.ά.
Από τις πιο επιτυχημένες της επίσης θεατρικές δουλειές που έγραψαν ιστορία -μετρά πάνω από 100 θεατρικές παραστάσεις στο Μπροντγουέι- το «Corus Line» και το «42nd Street». Φυσικά δεν μπορούμε παρά να σημειώσουμε, έστω και μόνο για… εθνικούς λόγους, ότι έχει κάνει τα κοστούμια στο «Ίλια Ντάρλινγκ» το 1967 στο Μπροντγουέι, που ήταν η θεατρική μεταφορά του «Ποτέ την Κυριακή» με τη Μελίνα Μερκούρη. Στην Ελλάδα δούλεψε πολύ λίγες φορές στο θέατρο, παρόλο που το ήθελε πολύ αυτό στα χρόνια του ’80 και το ’90 με τους θιάσους της Νόνικας Γαληνέα και της Κάτιας Δανδουλάκη. Τα τελευταία χρόνια, με προβλήματα υγείας, ζούσε με τον σύζυγό της στο Στάνφορντ, τις τελευταίες μέρες είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο και γύρω στις 3 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος χθες, λίγο μετά την έξοδό της από το νοσοκομείο, η καρδιά της την πρόδωσε.
Η Θεώνη Βαχλιώτη - Όλντριτζ θα λάμπει για πάντα στην καρδιά του Μπροντγουέι, στις οθόνες των κινηματογράφων και βέβαια μέσα μας… 
Η Ελληνίδα Θεώνη Βαχλιώτη - Όλντριτζ, που πριν πεθάνει είχε ζητήσει να ταφεί στην Ελλάδα…


Πηγή: ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου