Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Όλες οι αντιστασιακές ενέργειες κατά της Χούντας


Παρακάτω παραθέτω ένα απόσπασμα από το χρονολόγιο των  αντιστασιακών ενεργειών που αφορούν το έτος 1972. Αφορμή, ένα γνώριμο όνομα στον μήνα Ιούνιο...
...............

1972

Ιανουάριος: Πρώτη δίκη του ΠΑΚ στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών (21-22/1). Καταδικάζονται οι Σ. Βαλυράκης (7 χρ), Γ. Κυριαζής (9) κά πέντε.
Ανακάλυψη εκρηκτικού μηχανισμού στα γραφεία της ΔΕΗ (11/1) και βόμβας των ΑΑΑ στον περίβολο της γαλλικής πρεσβείας (26/1). Εκρήξεις βομβών των ΑΑΑ πίσω από το νέο κτίριο του ΥΠΕΞ και στην πλατεία Κολωνακίου (28/1).
Πρώτα δείγματα μαζικού φοιτητικού κινήματος. Έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα διορισμένα ΔΣ των σχολών και πυρήνες που θα εξελιχθούν στις Φοιτητικές Επιτροπές Αγώνα (ΦΕΑ), κατά τη διάρκεια συνελεύσεων που συγκαλούνται σε τέσσερις σχολές από τους διορισμένους για απολογισμό των δραστηριοτήτων τους.

Φεβρουάριος: Δυο εκρήξεις βομβών της ΑΑΑ σε αυτοκίνητα ξένων αποστολών στην Κηφισιά και την Πολιτεία (17/2). Προκηρύξεις της οργάνωσης “Λαϊκή Αντίσταση” σε δρόμους της Αθήνας (8/2).
Καταδίκες 4 στελεχών του ΚΚΕ (Στ. Μπεβεράτος κά) σε ποινές 1-4 ετών (7/2), τριών αρχιτεκτόνων γι’ αντιδικτατορική δράση (1-3 χρ) και δυο ξυλουργών για εκρηκτικά (2-2,5 χρ) (24/2). Δίκη 5 μελών του ΠΑΜ στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών. Καταδίκες: Γ. Χριστόδουλος (2,5 χρ), Λ. Δάνος (15 μήνες) κά (20/3).

Μάρτιος: Έκρηξη βόμβας σε αμερικανικό αυτοκίνητο στο Π. Ψυχικό (2/3). Βομβιστικές επιθέσεις της ΑΑΑ στην πλατεία Συντάγματος και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών (7/3). Βόμβα στο Φάληρο κοντά σε προβλήτα του 6ου στόλου και διανομή αντιαμερικανικών προκηρύξεων (20/3).
Δεύτερη δίκη του ΠΑΚ, με 15 κατηγορούμενους για βομβιστικές ενέργειες μεταξύ Ιουνίου 1969 και Ιανουαρίου 1971 (17-21/3). Έντεκα καταδίκες: Ι. Κορωναίος (8 χρ), Ξ. Πελοποννήσιος (6), Α. Φραγκιάς (4,5), Γρ. Κασιμάτης (3), κά.
Προσφυγή φοιτητών στα Πρωτοδικεία, με αίτημα την εκλογή αιρετών διοικήσεων στους συλλόγους τους. Πρώτη νίκη του φοιτητικού κινήματος, με την εκλογή νέου ΔΣ στο Σύλλογο Κρητών Φοιτητών (19/3). Πρώτη μαζική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, από νέους που συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν εκδήλωση της Ελληνοευρωπαϊκής Κίνησης Νέων (ΕΚΙΝ) με τη γνωστή αριστερή οικονομολόγο Τζόαν Ρόμπινσον, που τελικά απαγορεύτηκε από την αστυνομία.

Απρίλιος: Ανατίναξη προτομής του δικτάτορα Μεταξά στη Νίκαια από την ΑΑΑ (19/4). Δυο εκρήξεις βομβών κάτω από αυτοκίνητα στη Γλυφάδα (20/4).
Πρώτη φοιτητική συγκέντρωση σε ανοιχτό χώρο, στο προαύλιο του ΕΜΠ, ύστερα από άρνηση της διορισμένης διοικούσας επιτροπής των συλλόγων για δημόσια συνεδρίαση (1/4). Καθιστική εκδήλωση 100 περίπου φοιτητών στα Προπύλαια την επέτειο του πραξικοπήματος, επέμβαση της αστυνομίας κι 11 συλλήψεις (21/4). Νέα συγκέντρωση 200 φοιτητών στο Μουσείο, διαλύεται χωρίς συλλήψεις μόλις εμφανίζεται η αστυνομία (22/4). Αποχή διαρκείας των 1700 σπουδαστών υπομηχανικών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και 200 δευτεροετών του Βιολογικού Αθήνας, για κλαδικά τους αιτήματα (25/4). Σιωπηρή πορεία 500 φοιτητών της ΦΜΣ από τα Ιλίσια προς το κέντρο για πανεπιστημιακά αιτήματα (μεταφορές μαθημάτων), διαλύεται στο ύψος του Ευαγγελισμού απ’ την αστυνομία. Πολλές συλλήψεις κι απαγγελία κατηγορίας σε 32 για “σύσταση και συμμορία”, χωρίς να δοθεί συνέχεια (27/4).
Προσπάθεια πρωτομαγιάτικης διαδήλωσης στην πλατεία Κοτζιά. Σύλληψη 20 φοιτητών και του προέδρου της ΕΚΙΝ, Π.Κ ανελλάκη. Ανάρτηση πανό της ΚΝΕ σε κεντρικό σημείο της Λιβαδειάς (30/4).

Μάιος: Αυθόρμητη διαδήλωση μετά από συναυλία του Συλλόγου Κρητών Φοιτητών στο Σπόρτινγκ με το Γ. Μαρκόπουλο. Διάλυσή της απ’ την αστυνομία κι 8 συλλήψεις (15/5). Διάλυση της ΕΚΙΝ με δικαστική απόφαση (22/5).
Ανακοίνωση της σύλληψης, ως βομβιστών της ΑΑΑ, του πτέραρχου Αν. Μήνη, του παιδίατρου Σ. Παντελάκη και του αρχιτέκτονα Αλ. Ζάννα (3/5). Ανακάλυψη εκρηκτικού μηχανισμού της ΑΑΑ στο Καλαμάκι (8/5).
Απεργία 30 αφρικανών εργαζομένων στο “Ξενία” του Βόλου για βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους (1/5). Σύλληψη 5 εργατών στη Ν. Ιωνία, με την κατηγορία της αναγραφής κομμουνιστικών συνθημάτων στο εργοστάσιο που δουλεύουν (24/5).
Απόδραση του Σ. Βαλυράκη από τις φυλακές της Κέρκυρας ( 20/5). Περνά κολυμπώντας στην Αλβανία, όπου φυλακίζεται με την υποψία ότι πρόκειται για πράκτορα της ΚΥΠ.

Ιούνιος: Σύλληψη 4 μελών του “Κινήματος 20ης Οκτώβρη” (Ν. Μανιός, Γ. Σαγιάς, Ν. Χρυσανθόπουλος, Α. Μανωλάκης) (15/6).
Προκηρύξεις στα Γιάννενα καταγγέλλουν συλλήψεις και βασανιστήρια φοιτητών. Στάσεις εργασίας στο εργοστάσιο “Tide” για αυξήσεις και λήψη μέτρων ασφαλείας.

Ιούλιος: Σύλληψη 9 Ελλήνων και 4 Γερμανών για συμμετοχή στο “Κίνημα 20ης Οκτώβρη” (16/7).
Συλλήψεις φοιτητών που δραστηριοποιούνταν στο φοιτητικό κίνημα της Θεσσαλονίκης. Ίδρυση της Αντί-ΕΦΕΕ, σπουδαστικής παράταξης της ΚΝΕ.

Αύγουστος: Ανακάλυψη εκρηκτικού μηχανισμού κοντά στην εκκλησία του Λουμπαρδιάρη (25/8) Έκρηξη βόμβας στα γραφεία της Εμπορικής Τράπεζας στη Σοφοκλέους (26/8). Έκρηξη βόμβας της ΛΕΑ στο υπόγειο της αμερικανικής πρεσβείας (29/8).
Δίκη των 9 Ελλήνων που συνελήφθησαν μαζί με τους Γερμανούς της “20ής Οκτώβρη” (3/8). Καταδίκες: Χ. Ραμαντάνης (3,5 χρ), Γ. Μπουσιώτης (1,5) και 3 με αναστολή.

Σεπτέμβριος: Εκρήξεις βομβών της “Ομάδας Άρης” του ΡΦ στο προαύλιο της ΓΣΕΕ (3/9). Επίθεση της ίδιας ομάδας με χειροβομβίδες στο Ε’ Αστυνομικό Τμήμα (5/9). Ανατίναξη πυλώνα της ΔΕΗ στην Κηφισιά από την “Ομάδα Αρης” (11/9). Ανάρτηση πανό του ΚΚΕ σε σημεία της Θεσσαλονίκης, τις παραμονές της Διεθνούς Εκθέσεως. Βόμβες των οργανώσεων ΔΑ και “Δημοκρατικός Απελευθερωτικός Στρατός” (ΔΑΣ) στα διυλιστήρια της ΕΣΣΟ-Πάππας και τα γραφεία της ΓΣΕΕ (25/9).

Οκτώβριος: Δίκη του “Κινήματος 20ης Οκτώβρη” (4-5/10). Καταδίκες: Γ. Σαγιάς (17 χρ), Ν. Μανιός (16), Ν. Χρυσανθόπουλος (13), Α. Μανωλάκης (6). Δίκη των 4 Γερμανών που συνεργάζονταν με την ίδια οργάνωση και ποινές 6-18 μηνών (18/10).
Συγκέντρωση κατοίκων των Σπάτων ενάντια στα σχέδια για δημιουργία εκεί νέου αεροδρομίου της πρωτεύουσας (17/10).
Επεισοδιακές γενικές συνελεύσεις σε πολλές σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, εν όψει των φοιτητικών εκλογών που έχουν εξαγγελθεί (10/10) ως τεστ μιας ελεγχόμενης από το καθεστώς φιλελευθεροποίησης. Εκλογή αντιπροσώπων από τις συνελεύσεις, σε αντιπαράθεση προς τα διορισμένα ΔΣ που έχουν αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών. Νόθες φοιτητικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη, με αποχή της πλειοψηφίας των φοιτητών. Διαδήλωση εκατοντάδων φοιτητών στο κέντρο της πόλης και συμπλοκές με την αστυνομία (30/10).

Νοέμβριος: Νόθες εκλογές στους φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας, της Πάτρας και των Ιωαννίνων με την ενεργό βοήθεια των καθηγητών. Έντονες διαμαρτυρίες των φοιτητών. Επέμβαση της αστυνομίας στη Νομική Αθηνών για να καταστείλει τις διαμαρτυρίες (20/11).
Βομβιστικές ενέργειες των οργανώσεων ΔΑ και “Ανεξάρτητη Αριστερά” στη Θεσσαλονίκη.

Δεκέμβριος: Αποχή διαρκείας των σπουδαστών Υπομηχανικών (6/12). Επεισόδια στην Καλαμάτα ύστερα από αναβολή των αρχαιρεσιών στο Σύλλογο Μεσσήνιων Σπουδαστών.
Έκρηξη βόμβας της δεξιάς αντιδικτατορικής οργάνωσης “Εθνική Αντίστασις Νέων” (ΕΑΝ) σε αυτοκίνητο ξένης αποστολής στο Καλαμάκι (7/12).

Σύλληψη του Λ. Τζεφρώνη, ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ εσ (17/12).
.............................

Ελευθεροτυπία, 22/4/1997

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ: http://www.24grammata.com/?p=5149





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου