Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Δεκαπενταύγουστο στην Παναγιά στο Λάδωνα

φωτογραφία: Δ. Σκλαβενίτης

   Μήνας της Παναγίας ο Αύγουστος, καθώς οι χριστιανοί, όπου κι αν βρίσκονται, θυμούνται και τιμούν την Κοίμηση της Θεοτόκου.  
Η μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή του καλοκαιριού, δίνει την ευκαιρία και στα «ξενιτεμένα» παιδιά της Βάχλιας, να επιστρέψουν το Δεκαπενταύγουστο, έστω και για ένα τριήμερο, στη μάνα γη. Όπου κι αν βρίσκονται λοιπόν, ακόμα και σε διακοπές, φροντίζουν να βρεθούν για λίγες μέρες στο χωριό.




     Έτσι, όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν φέτος στη Βάχλια, μαζί με κατοίκους των γειτονικών χωριών (Τρόπαια, Ξυροκαρύταινα κ.α.), προσήλθαν ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο στο εκκλησάκι της Παναγιάς, που βρίσκεται κοντά στο Φράγμα του ποταμού Λάδωνα, για να υμνήσουν τη Μεγαλόχαρη, παρακολουθώντας τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε εκεί.
Όπως διηγούνται οι παλιότεροι, η αρχική θέση της εκκλησίας ήταν στη θέση Κανελάκι. Όμως με την κατασκευή του Φράγματος στον ποταμό Λάδωνα, κατά το έτος 1956, την σκέπασε το νερό, οπότε έγινε η μεταφορά της στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα.


Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Λάδων: Ο ακοίμητος δράκων!




Ο Λάδων έχει την κλασική μορφή του ελληνικού δράκου. Έχει σώμα φιδιού και κεφάλι δράκοντα. Όπως συμβαίνει όμως με πολλές περιγραφές στους Ελληνικούς μύθους, υπάρχουν πολλές διαφορετικές ερμηνείες τόσο για την εμφάνιση του όσο και για την καταγωγή του.
Στις περισσότερες περιγραφές εμφανίζεται να έχει δύο κεφάλια, σε άλλες με τρία και άλλοτε με εκατό όπως ο γίγαντας Τυφώνας. Είχε επίσης την δυνατότητα να μιλάει με ανθρώπινη φωνή. Λέγετε μάλιστα πως ήταν γνώστης πολλών γλωσσών(γεγονός που πέρα από νοημοσύνη του προσδίδει και σοφία ). Το μέγεθος του ήταν τόσο που χανόταν από το μάτι καθώς πέρναγε γύρω από τα βουνά.
Όσο για την καταγωγή του έχουμε δύο εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη είναι γιος του κυβερνήτη των θαλάσσιων τεράτων θεού Φόρκυ, ή Φόρκυνα, και της συζύγου του Κητώς. Τον θέλουν όμως και γιο της Γαίας χωρίς όμως πατέρα. Το ίδιο ενδιαφέρον έχουν και τα αδέρφια του Λάδωνα. Από τις πιο γνωστές προσωπικότητες στο χώρο των τεράτων, αδερφή του Λάδωνα και μάνα πολλών από των πιο τρομερών πλασμάτων της αρχαίας Ελλάδος είναι η Έχιδνα. Πανέμορφη φτερωτή γυναίκα από την μέση και πάνω και τεράστιο ευκίνητο φίδι από την μέση και κάτω. Αδερφές του ήταν οι τρεις κακάσχημες Γραίες Δεινώ, Ενυώ και Πεμφρυδώ, που διάθεταν όλες μαζί ένα μάτι και ένα δόντι, όπως και οι τρεις φριχτές Γοργόνες Σθενώ, Ευριάλη και η πασίγνωστη Μέδουσα με την ματιά που πέτρωνε όποιον κοιτούσε. Τέλος αδερφή του φοβερού αυτού δράκοντα είναι και η νύμφη Θόωσα η οποία απέκτησε με τον Ποσειδώνα τον μονόφθαλμο κύκλωπα Πολύφημο.
Ο ρόλος του ακοίμητου και δυνατού δράκοντα Λάδωνα ήταν η φύλαξη της μηλιάς με τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων, καθήκον που του είχε αναθέσει η Ήρα καθώς το πολύτιμο δέντρο της το είχε κάνει δώρο η Γαία για το γάμο της με τον βασιλιά των θεών τον ανυπέρβλητο Δία. Ήταν μόνιμα τυλιγμένος στο δέντρο και δεν άφηνε κανένα να πλησιάσει, ούτε καν τις νύμφες που βρίσκονταν και αυτές στον κήπο για να φυλάνε το δέντρο με τους πολύτιμους καρπούς. Αν και υπήρχε η φήμη πως κανείς δεν μπορούσε να ξεγελάσει ή να νικήσει στην μάχη το θηρίο αυτό, βρήκε τελικά το θάνατο από τα βέλη του Ηρακλή (που ήταν βουτηγμένα στο δηλητηριασμένο αίμα της Λερναίας Ύδρας ) όταν πήγε να πάρει τα χρυσά μήλα για να ολοκληρώσει έναν ακόμα από τους άθλους του. Η Ήρα λυπήθηκε τόσο για τον χαμό του αγαπημένου της φρουρού που τον μετέτρεψε στον αστερισμό του Όφεως.
Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή ο Ηρακλής ζήτησε από τον τιτάνα Άτλαντα ο οποίος κρατούσε τον ουρανό να πάει να του φέρει τα μήλα και θα τον ξεκούραζε εκείνος κρατώντας για λίγο τον ουρανό. Ο Άτλαντας θεώρησε πως ήταν καλή στιγμή να κοροϊδέψει τον Ηρακλή και να ξεφορτωθεί μια για πάντα το βάρος τον. Με την βοήθεια των νυμφών οι οποίες έφτιαξαν ένα υπνωτικό γλυκό κοίμισε τον Λάδωνα και πήρε τρία χρυσά μήλα. Μάλιστα προθυμοποιήθηκε να πάει ο ίδιος τα μήλα πίσω στο βασιλιάΕυρυσθέα με πρόθεση να ξεφορτωθεί μια για πάντα τον ουρανό από τις πλάτες του. Ο Ηρακλής κατάλαβε την πρόθεση του και συμφώνησε ζητώντας από τον τιτάνα να του φέρει μια κουλούρα να βάλει στις πλάτες του γιατί ο ουρανός τον πίεζε. Μόλις έκανε ο τιτάνας να πιάσει τον ουρανό ο ήρωας τον άφησε και ξεγλίστρησε γρήγορα.


Το Δέντρο των Eσπερίδων στον κήπο τους «στην άκρη του κόσμου». Σε πάμπολλους μυθικούς παραδείσους, από τους κήπους της Αφροδίτης και των Eσπερίδων ώς τη σημιτική Eδέμ και την κελτική Tιρ Nα Oγκ, το Nησί με τις Mηλιές της Παντοτινής Nιότης, φυτρώνει μια μηλιά, ένα ιερό δέντρο της γνώσης και της ζωής. Tη φυλάει ένα δρακοντόφιδο κουλουριασμένο στη ρίζα ή στον κορμό της. Απουλικός κρατήρας,. μέσα 4ου αι. π.X. Moseo Jatta, Pούβο, Iταλία

Πηγή:  http://ceramicartdragons.wordpress.com

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Μουσική εκδήλωση στη γειτονική Μουριά Γορτυνίας


Στο γειτονικό χωριό Μουριά , θα πραγματοποιηθεί αύριο, 20 Αυγούστου 2011 και ώρα 9 το βράδυ, μουσική εκδήλωση με ρεμπέτικα, λαϊκά και δημοτικά τραγούδια, με το συγκρότημα του Κώστα Τσιατά.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Δήμο Γορτυνίας σε συνεργασία με τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο.