Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Οι μετανάστες...του 1906

Οι ξενητεμένοι της Βάχλιας ...  Πατώντας στον προηγούμενο  σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τον κατάλογο των 630 επιβατών (μεταξύ αυτών και Βαχλαίων) του πλοίου Giulia που αναχώρησε από την Πάτρα στις 19-3-1906...


ONOMA                                  ΚΑΤΑΓΩΓΗ        ΗΛΙΚΙΑ

Adamapulos,Aristomenis      Vachlia            25
Alexapulos,Petros                 Vachlia            19
Andriapulo,Panajotti             Vaclia              18
Andriopulos,Basil                 Vaclia              26
Anestassopulos,Nicoluas      Vachlia            19
Baclabas,Christos                 Vachlia            38                  
Baclubas,Giorgios                Vachlia            25
Barlabas,Dimitrios                Vachlia            23
Calivis,Theodoro                  Vachlia            19
Carais,Georgios                    Vachlia            20
Caras,Giorgio                       Vaclia              19
Chilas,John                           Vachlia            33      
Diamantopulo,Andrea          Vachlia            20
Giorgacopulos,Petro             Vaclia              24
Katzicas,Georgeo                 Vaclia              19
L...pulos,John                       Vachlia            30
Lamopulo,Constantino         Vaclia              25
Michalopulo,Theodoro         Vachlia            18      
Nicolapulo,Demetrio            Vachlia            20
Panagopulo,Christo              Vaclia              30      
Petropulos,Petros                  Vaclia              32
Pibouris,Antonios                 Vachlia            25      
Rigopulos,Vasilio                 Vachlia            19
Sofianapulos,Andrea            Vachlia            19
Vardas,Const.                       Vachlia            18



Επίσης: 13/03/1910

13/03/1910 - Patras: Themistocles

Antonopulos,Constatinos         Vachlia, Greece          30y    
Barlabas,Anastassios                Vachlia, Greece          30y                
Barlabas,Dimitrios                    Vachlia, Greece          25y
Chrissanthopulos,Paraskev...    Vachlia, Greece          35y                            
Christodulopulos,Dimitrios       Vachlia, Greece          19y    
Eliopulos,Dimosthenis              Vachlia, Greece          19y
Giannopulos,Charalamlos         Vachlia, Greece          19y    
Giannopulos,Panagos               Vachlia, Greece          19y    
Karas,Georgios                         Vachlia, Greece          25y    
Maragos,Costas                         Vachlia, Greece          40y                
Maragos,Lissandros                  Vachlia, Greece          20                              
Maragu,Eleni                            Vachlia, Greece          25y    
Michalopulos,Vassilios             Vachlia, Greece          28y    
Panagopulos,Assimakis            Vachlia, Greece          38y    
Panagopulos,Stefanos               Vachlia, Greece          18y    

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Από το βιβλίο του Χρήστου Δημητρόπουλου "ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΧΛΙΑΣ"


"Σε μια άγονη πλαγιά ενός όμορφου Γορτυνιακού τοπίου, φα­ντάζει σαν αετοφωλιά το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Βάχλιας.
Είναι τόπος ιστορικός και σύμβολο ιερής αναφοράς στη μνήμη της Αγίας Παρασκευής, για όλους τους κατοίκους της περιοχής. Στη μνήμη της (26 Ιουλίου) ή συνάντηση των πιστών των γύρω χωριών αποτελούσε και αποτελεί θρησκευτικό και κοινωνικό γεγονός. Στον περίγυρο της Μονής και ιδιαίτερα στην πλατεία «πανηγυρίστρα», που την περικλείουν αιωνόβιες πουρνάρες, έχουν πραγματοποιηθεί χοροί και έχουν ακουστεί τραγούδια υπό τους ήχους των κλαρίνων και λοιπών μουσικών οργάνων, που αποτελούν ανεξίτηλες αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων.
Η Μονή αποτελεί και σύμβολο εθνικής σημασίας, αφού στον χώρο αυτό έχουν συναντηθεί και συσκεφθεί οι Επαναστάτες Οπλαρχηγοί, πού μας χάρισαν την Εθνική μας Παλιγγενεσία. Αλλά και κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και κυρίως στην πε­ρίοδο της Κατοχής, το μοναστήρι έγινε τόπος εθνικής αντίστα­σης (1941-1945). Κλιμάκιο Άγγλων αξιωματικών των μυστικών υπηρεσιών είχε εγκατασταθεί στη Μονή και είχε επαφή με το Ελληνικό Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής.
Την ιστορική διαδρομή του παλαίφατου αυτού θρησκευτικού μνημείου της Ιεράς Μονής, ξαναζωντανεύει με πιστότητα, ακρί­βεια και εύγλωττη ενάργεια ό δραστήριος και αφιερωμένος στα κοινά Χρήστος Δ. Δημητρόπουλος, τιμώντας έτσι τη γενέτειρα του Βάχλια.
Το βιβλίο αυτό είναι μοναδικό στο είδος του και θα αποτε­λέσει πηγή μνήμης για τους μεταγενέστερους."

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Στις 20-2-2011 η συνεστίαση της ΕΝΩΣΗΣ ΒΑΧΛΑΙΩΝ

Την Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 13:00 το μεσημέρι, στη μουσική ταβέρνα "Ο ΜΕΓΑΡΕΙΤΗΣ"  στο Παγκράτι, θα πραγματοποιηθεί η ετήσια συνεστίαση της Ένωσης Βαχλαίων.
Τηλ Ενώσεως 210330030


Η ανακοίνωση της Ένωσης:

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Έφυγε απ΄τη ζωή η Θεώνη Βαχλιώτη

22/01/2011

Εφυγε η Θεώνη Βαχλιώτη - Ολντριτζ





Του ΙΑΣΟΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ



Πόσοι είναι οι Έλληνες με πραγματικά μεγάλη διεθνή καριέρα; Σίγουρα όχι πολλοί, αλλά μία από αυτούς ήταν αναμφισβήτητα η Θεώνη Βαχλιώτη Όλντριτζ. Μέλος της οικογένειας Βαχλιώτη και πρώτη εξαδέλφη της Ντένης Βαχλιώτη, που ήταν υποψήφια δύο φορές για Όσκαρ -για το «Ποτέ την Κυριακή» και τη«Φαίδρα»- η Θεώνη έφυγε νωρίς για την Αμερική, όπου μετά από σπουδές στην Αθήνα, στην Αμερικάνικη Σχολή, σπούδασε στο Goodman Memorial Theatre στο Σικάγο - είχε γεννηθεί σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στις 22 Αυγούστου του 1932 στη Θεσσαλονίκη. Ασχολήθηκε από μικρή με τα κοστούμια και το θέατρο, ήδη από το 1950 και ήδη στα χρόνια του ’60 είχε καθιερωθεί στο Μπρόντγουεϊ και στο Χόλιγουντ με τις εξαιρετικές δουλειές της. Παντρεμένη με τον Αμερικανό ηθοποιό Τομ Όλντριτζ -απ’ όπου και το δεύτερο επίθετό της- έφτασε στο ζενίθ της καριέρας της το 1974, όταν με την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ Ενδυματολογίας το κέρδισε κιόλας, με τη μοναδική δουλειά, εποχής του ’30, στον «Υπέροχο Γκάτσμπι» όπου πραγματικά έκανε μόδα ξανά τα ρούχα του ’30.
Στη συνέχεια, κατακτώντας το ένα βραβείο μετά το άλλο -αμέτρητα πραγματικά τα βραβεία που έχει κατακτήσει και όλα πολύ σημαντικά, όπως βραβείο Μπάφτα, το New York City Liberty Medal, το Costume Guild Career Achievement Award και το Irene Sharaff Lifetime Achievement Award για το εκτενές της έργο στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης- κέρδισε και τρία Τόνι Ενδυματολογίας -το Όσκαρ του αμερικάνικου θεάτρου- για την «Άνι» το 1977, για το «Barnum» το 1980 και για το «Κλουβί με τις τρελές» το 1984.
Η δουλειά της, ειδικά στο τελευταίο, έγραψε ιστορία και πολλοί ισχυρίστηκαν πως αν είχε τόση επιτυχία το μέτριο κατά τα άλλα αυτό έργο, είχε να κάνει κυρίως με το τραγούδι «I am what I am» και τα κοστούμια της Θεώνης Βαχλιώτη Όλντριτζ, ενώ η δουλειά της στην «Άνι» θεωρήθηκε τόσο κλασική, που όλα τα επόμενα ανεβάσματα του μιούζικαλ ακολούθησαν τις δικές της ενδυματολογικές προτάσεις και η ίδια υπέγραψε και τα κοστούμια της ταινίας «Άνι» το 1982. Συν όλα τα άλλα θεατρικά -πάνω από 150 σκηνικές παραγωγές, δεκάδες μπαλέτα καταγράφονται στο ενεργητικό της- η Θεώνη Βαχλιώτη δούλεψε και σε πολλές ταινίες κι εδώ θα αναφέρουμε μόνο τις πιο γνωστές στην Ελλάδα, όπως «Το δίκτυο» το 1976, «Τα μάτια της Λώρα Μαρς» το 1978, «Thw Champ» το 1979, «The rose» το 1979, «Πλούσιες και διάσημες» το 1981, «Γκοστμπάστερς» το 1984, «Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού» το 1987, «Adams Family Values» το 1993, «Ο καθρέφτης είχε δύο πρόσωπα» το 1996 κ.ά.
Από τις πιο επιτυχημένες της επίσης θεατρικές δουλειές που έγραψαν ιστορία -μετρά πάνω από 100 θεατρικές παραστάσεις στο Μπροντγουέι- το «Corus Line» και το «42nd Street». Φυσικά δεν μπορούμε παρά να σημειώσουμε, έστω και μόνο για… εθνικούς λόγους, ότι έχει κάνει τα κοστούμια στο «Ίλια Ντάρλινγκ» το 1967 στο Μπροντγουέι, που ήταν η θεατρική μεταφορά του «Ποτέ την Κυριακή» με τη Μελίνα Μερκούρη. Στην Ελλάδα δούλεψε πολύ λίγες φορές στο θέατρο, παρόλο που το ήθελε πολύ αυτό στα χρόνια του ’80 και το ’90 με τους θιάσους της Νόνικας Γαληνέα και της Κάτιας Δανδουλάκη. Τα τελευταία χρόνια, με προβλήματα υγείας, ζούσε με τον σύζυγό της στο Στάνφορντ, τις τελευταίες μέρες είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο και γύρω στις 3 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος χθες, λίγο μετά την έξοδό της από το νοσοκομείο, η καρδιά της την πρόδωσε.
Η Θεώνη Βαχλιώτη - Όλντριτζ θα λάμπει για πάντα στην καρδιά του Μπροντγουέι, στις οθόνες των κινηματογράφων και βέβαια μέσα μας… 
Η Ελληνίδα Θεώνη Βαχλιώτη - Όλντριτζ, που πριν πεθάνει είχε ζητήσει να ταφεί στην Ελλάδα…


Πηγή: ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ